Montaj parchet

Aclimatizarea

Înainte de montaj, parchetul necesită aclimatizarea timp de min.7 zile în spațiul în care va fi instalat.
Aclimatizarea se va face așezând unul lângă altul pachetele pe pardoseala camerei, nu suprapuse.  Înainte de montaj trebuie verificată planeitatea suprafeței cu o riglă de 4m. Dacă pe lungimea acesteia apar abateri mai mari de 5 mm, se recomandă aplicarea unei șape autonivelante.

O altă posibilitate de reglare a planeității, dacă nivelul o permite, este utilizarea unei pardoseli flotante din structură de lemn și plăci din material lemnos.

În cazul în care se impune turnarea unei șape autonivelante și se dorește montaj prin lipire cu adeziv, trebuie utilizată o șapă cu rezistența la smulgere de min. 23N/cm2.

Dacă planeitatea șapei este optimă, trebuie verificată umiditatea relativă și gradul de friabilitate.
Umiditatea în șapă nu trebuie să depășească nivelul de 2,5 %. În caz contrar, se amână montajul până la data la care nivelul scade sub această valoare sau se aplică o barieră de vapori, tip rășină epoxidică sau poliuretanică.

Daca se dorește aplicarea pe o pardoseală mai veche tip parchet sau gresie, se impune verificarea și stabilizarea acesteia cu dibluri și suruburi, aplicarea unui placaj sau chituire. În timpul instalării și după, umiditatea relativă (RH) a aerului din încăpere trebuie să fie între 40 și 60% și temperatura între 18 și 24° C.

Montajul

Din punct de vedere estetic plăcile se recomandă a fi instalate pe direcția sursei de lumină. În cazul în care lungimea încăperii pe direcția de instalare depășește 8 metri se recomandă întreruperea și plasarea unui rost de dilatație.

În cazul în care această distanță nu este depașită foarte mult, parchetul se poate instala în contextul în care plăcile vor fi orientate longitudinal pe respectiva latură a încăperii.

În cazul în care stratul suport este din lemn, plăcile ar trebui să fie instalate perpendicular pe direcția panourilor din care este confecționat.
Deschideți pachetele pe măsură ce lucrările avansează.

Asigurați-vă că că plăcile sunt intacte înainte de a le instala. În cazul în care găsiți o placă ce prezintă defecte nu o instalați.
Puteți să solicitati înlocuirea acesteia cu una nouă sau o puteți folosi pe capătul unui rând. Distribuitorul nu este responsabil în cazul instalării plăcilor cu defecte.

Pierderile la montaj sunt între 3 și 5% în funcție de geometria încăperilor.

Lemnul este un material viu și fiecare placă este unică, cu nuanțele naturale și variațiile de structură, caracteristice diferitelor specii de lemn. Radiațiile UV modifică culoarea lemnului de-a lungul timpului; speciile de lemn de culoare închisă se întunecă; speciile de culoare deschisă prezintă modificari mai puțin vizibile. Variațiile de culoare din zonele acoperite de covoare și mobilier se uniformizează în timp ca urmare a expunerii la lumina soarelui. Eventualele modificări de culoare se manifestă în principal în primul an după instalare.

Asemeni altor materiale naturale, parchetul din lemn se extinde și se contractă, în funcție de modificările ce intervin asupra umidității aerului. Pentru a preveni această expansiune, care apare, de obicei în timpul verii, puteți lăsa un spațiu de dilatație de 7-10 milimetri. Distanța față de perete sau alte pardoseli poate fi acoperită cu o plintă sau cu profile. Pentru a menține această distanță, pe durata instalării se folosesc pene.

Asigurați-vă că plintele și profilele au adâncimea suficientă pentru a acoperi contracția plăcilor ce apare, de obicei, în lunile de iarnă când este folosit sistemul de încălzire. O distanță similară ar trebui lăsată și în zona țevilor, pragurilor, tocurilor de uși și stâlpilor.

Poziționarea unor piese grele de mobilier sau aparate electrocasnice mari pe o pardoseală din lemn flotantă poate cauza apariția rosturilor între lamele, datorită restricționării comportamentului natural al lemnului.

Montajul se face de la stânga la dreapta pornind de la perete, placa fiind orientată cu latura cu îmbinarea superioară spre aceasta. Distanța de la plăci la perete se poate regla mai târziu, cu pene, după instalarea a trei sau patru rânduri.

Întotdeauna înlăturați sistemul de îmbinare al plăcii dinspre perete pentru a asigura un spațiu de expansiune suficient. Luați în considerare acest lucru în cazul tuturor zonelor de contact cu pereții. Placa următoare se montează prin îmbinarea pe latura scurtă în unghi și apoi coborârea spre suprafața suport . Se procedează în acest mod până la sfârșitul rândului.

Puteți fixa mai ușor plăcile la nivelul clickului prin balansarea lor ușoară sus-jos. Fiți atenți să nu deteriorați la sfârșit capetele plăcilor. Aveți grijă să nu îndoiți plăcile cu forță excesivă, deoarece aceasta determină microfracturi la nivelul suprafeței lăcuite. Măsurați și decupați ultima placă, ținând cont și de
rostul de dilatație și apoi instalați-o. Dacă peretele de pornire nu este drept, acest lucru se poate regla prin decuparea corespunzătoare la nivelul primului rând. Instalați plăcile din nou de la stânga la dreapta, ținând cont de spațiul de dilatație.

Puteți obține lungimea corectă întorcând placa 180 de grade pe spate și marcând corect locul tăierii. Începeți rândul următor cu bucata rămasă de pe capătul rândului anterior.

Distanța între îmbinări la nivelul plăcilor adiacente trebuie să fie la mai puțin de 30 cm.
Procedați asemănător cu fiecare rând. La nivelul ultimului rând masurați corect și decupați plăcile, ținând cont și de rostul de dilatație.

Scoateți penele după instalarea ultimului rând și stergeți eventualele pete de adeziv cu o cârpă umedă. Instalați plintele și pragurile. Nu instalați plinta prea strâns lipită de parchet și nu prindeți pragurile prin parchet. Acest lucru va restricționa libera mișcare a lemnului. Dacă este necesar, finisați eventualele fisuri cu chit potrivit pentru tipul de lemn în cauză.

Protejați parchetul finisat cu bucăți de carton în cazul în care lucrările continuă la fața locului. Nu folosiți folie de plastic.
Aceasta poate cauza condens și poate afecta calitatea finală a lucrării.

  • Blog
  • Montaj parchet

Cerere de ofertă

Completați formularul de mai jos unde sunt incluse produsele selectate de Dvs. ca fiind de interes, și vă vom contacta în cel mai scurt timp posibil.